Cùng con “thi triển” 30 nguyên tắc phòng chống xâm hại tình dục trẻ em

582
1930

LBC – Xâm hại tình dục trẻ em là một vấn đề rất nguy hiểm nhưng lại chưa được các bố mẹ quan tâm đúng mức.

Vì hay quan niệm “trẻ con mà, biết gì” nên trước những hành động như “cho bà xem con chim nào” hay người lạ “sờ má, ôm hôn con”, bố mẹ vẫn xuề xòa cho qua vì ngại. Tuy nhiên, những hành động trên tiềm ẩn nguy cơ khiến trẻ khó tự vệ và phân biệt khi bị xâm hại tình dục về sau.

Xâm hại tình dục xảy ra nhiều nhất đối với các bé từ 3 – 8 tuổi và thường do những người thân, họ hàng, hàng xóm, người quen biết với trẻ, thậm chí là các trẻ lớn hơn thực hiện. Xâm hại tình dục không nhất thiết gắn liền với bạo lực và có thể kéo dài nhiều năm liền mà bố mẹ không hề hay biết và bản thân trẻ cũng không biết mình bị xâm hại.

Những con số báo động về nạn xâm hại tình dục trẻ em

Xâm hại tình dục có rất nhiều hình thức khác nhau, có thể động chạm hoặc không động chạm như dùng lời nói hoặc tranh ảnh khiêu dâm để làm cho trẻ hưng phấn tình dục hoặc quen với tình dục, cho trẻ nghe hoặc nhìn người khác “làm tình”, cho trẻ xem sách báo khiêu dâm hoặc sử dụng miệng (ấn bộ phận riêng tư vào miệng trẻ), sờ mó vào bộ phận sinh dục của trẻ hoặc bắt trẻ sờ mó vào bộ phận sinh dục của người lớn hoặc của một đứa trẻ lớn hơn.

Để hạn chế tối đa nguy cơ trẻ bị xâm hại tình dục, bố mẹ nên cùng con áp dụng triệt để các nguyên tắc an toàn sau:

1

Bố mẹ nên mua những sách, truyện, tài liệu tham khảo về cơ thể người, giáo dục giới tính, an toàn cho bé để hiểu khái niệm về các vùng riêng tư, cách bảo vệ cơ thể và hạn chế rủi ro bị xâm hại, các dấu hiệu và hậu quả nếu con bị xâm hại, cách hành xử của bố mẹ khi con bị xâm hại… 

Khi bố mẹ thực sự hiểu về vấn đề an toàn thì mới có thể định hướng, hướng dẫn con bảo vệ cơ thể mình. Nhã Nam có 3 cuốn An toàn cho con yêu, Không là không, Bí mật rất cần bật mí rất phù hợp để bố mẹ định hướng và dạy con về an toàn và riêng tư.

2

Dặn con không đi vệ sinh ở nơi có thể dễ dàng nhìn thấy các bộ phận riêng tư. Nhiều nơi mình vẫn thấy có thói quen con buồn tè là chạy ngay ra vỉa hè để xì xồ… Thực ra, cách làm đó khiến con không ý thức được việc đi tiểu tiện đúng nơi cũng là trân quý và giúp bảo vệ bản thân. Bố mẹ nên mang theo một cái bỉm để đề phòng trường hợp con muốn đi vệ sinh gấp mà không tìm được nhà vệ sinh khi ra ngoài.

3

Từ 2,5 – 3 tuổi trở lên, khi con tự đi vệ sinh được, hãy đưa ra nguyên tắc “KHÔNG NHÌN, NGÓ” khi con đi. Mình vẫn thường để giấy/khăn lau gần chỗ con đi vệ sinh để nếu đi (nhẹ) xong, con hoàn toàn có thể tự làm được.

Nếu cần sự giúp đỡ, con sẽ gọi bố hoặc mẹ. Lúc mới đầu, con còn bỡ ngỡ chưa quen và hơi sợ sệt khi ở trong phòng vệ sinh một mình thì mình sẽ đứng bên ngoài cạnh cửa và thống nhất với con trước Mẹ đứng ngay ngoài cửa, con YÊN TÂM nhé, nếu con cần mẹ GIÚP ĐỠ thì chỉ cần gọi mẹ thôi.” hoặc có lúc muốn con ở trong đó “vui vẻ”, mình bảo “nếu con cần mẹ giúp gì, con kêu TÍC TẮC nhé!”.

Thế là vừa giảm sự căng thẳng cho bạn ấy khi tự đi, vừa giúp bạn thoải mái “tận hưởng” hơn. Đến giờ thì cứ “buồn” là bạn tự giải quyết rồi mà không cần mẹ phải ngó nghiêng.

4

Nếu bố mẹ đi công tác bất khả dĩ để con ngủ nhà ông bà thì con sẽ chỉ được ngủ cùng bà, không ngủ cùng ông hoặc thành viên nam khác (như chú, cậu…), dù là người thân thuộc. Và thường hôm sau đón con, mình hoặc bố bạn ấy sẽ hỏi “tối qua con ngủ như thế nào?”

5

Tầm 3 tuổi, việc tắm rửa ở các bộ phận cá nhân con có thể tự làm được. Khoản kỳ cọ phía sau hơi hạn chế cho con, mình thấy ở siêu thị có bán bông kỳ cọ dạng dài rất mềm tắm cho bé, bố mẹ có thể mua để con tự làm dần.

6

Khi tắm xong, dạy con vào “CHỖ KÍN ĐÁO” để thay quần áo, thay vì theo thói quen để người lớn mặc hộ ngay chỗ đông người lộ thiên như ở phòng khách chẳng hạn (dù là người nhà đi chăng nữa).

Ở nhà mình, tắm xong, con sẽ vào phòng và tự thay quần áo. Còn nếu hôm nào sang ông bà, mình thỏa thuận và cùng con “tìm hiểu” trước chỗ nào kín đáo ở trong nhà bà để thay cho tiện, có thể là thay trong phòng tắm hoặc thay ở hốc cầu thang trong góc không ai thấy…

7

Không ai được phép chụp ảnh các bộ phận riêng tư của con, kể cả bố mẹ.

8

Nhắc nhở con gái không bao giờ được ngồi trong lòng ai đó, kể cả chú/bác của mình trong bất kỳ tình huống nào, đặc biệt khi con 3 – 4 tuổi trở lên.

9

Không để bất kỳ người lớn nào gọi con là “vợ” hoặc “chồng”. Trẻ con thường thích chơi trò đóng giả, nhưng với cách gọi như này giữa người lớn – trẻ con thì lại tiềm ẩn những rủi ro.

10

Khi tham gia các hoạt động vui chơi ngoài trời hoặc tập thể thao, tránh trang phục có thể “tung bay” theo các động tác khiến vô tình để hở. Tốt nhất là nên để con mặc quần và áo phông, hoặc mặc váy có quần đùi lót bên trong.

11

Khi thay đồ, bố mẹ cũng cần có nguyên tắc tối thiểu là không thay trước mặt con.

12

Dạy con nói KHÔNG: Đặt ra các tình huống và chơi trò chơi “giả định” và xem con sẽ phản ứng/trả lời như nào.

Ví dụ như là:

 • Giả vờ hôm nay chúng mình đi công viên nhé, các bạn đang xếp hàng vào xem thì bạn nam phía sau giựt giựt váy con thì con sẽ làm thế nào?
 • Hôm nay mình đi siêu thị đi, chà, mẹ thấy có cái chú đứng gần con và đặt tay lên vai con, mình sẽ làm gì nhỉ?…

Bố mẹ hãy lắng nghe câu trả lời của con rồi phân tích cho con hiểu tình huống đó tiềm ẩn nguy cơ thế nào và dạy con quay lại, nói KHÔNG rõ ràng với bạn nam và chú đó.

13

KHÔNG là KHÔNG. Nhưng đôi khi nói KHÔNG không… ăn thua. Mình cũng dạy con, nếu con đã nói KHÔNG mà ai đó vẫn có hành động “phạm quy” thì: Con hét thật to, chạy ra chỗ khác, hoặc… cắn. Hoặc nếu là bạn bè cùng lứa mà con nhắc bạn không nghe và còn tiếp tục thì hãy… đẩy bạn ra. Bạn có thể ngã chút nhưng với sức của con, mẹ nghĩ bạn sẽ không sao cả đâu, mà quan trọng đây là cách con tự vệ để bảo vệ chính mình…

14

Rủ cả gia đình vào cuộc trong việc nuôi dạy và giáo dục con. Ở nhà mình, thực may mắn khi liên quan các nội dung nuôi dạy, chăm sóc sức khỏe, vệ sinh và bảo vệ thân thể con gái đều được chồng tìm hiểu và chủ động dạy con rất nhiều. Rất nhiều nguyên tắc ở trên là anh ấy nói chuyện, tỉ tê và dạy con. Khi mua các cuốn sách cùng chủ đề hay có bài báo hay, mình thường gửi link cho ông bà và chồng. Thậm chí trên Facebook có cả “mini group” gia đình để có gì cần lưu ý trong việc đồng hành cùng con là post vào đó lưu.

15

Dạy con KHÔNG HAM QUÀ, ĐÒI ĐỒ CHƠI, MÊ KẸO BÁNH, KHÔNG NHẬN BẤT CỨ THỨ GÌ NGƯỜI LẠ ĐƯA CHO (mà không có sự có mặt của bố mẹ hoặc người thân ở đó). Hix, cái này nghe có vẻ buồn cười nhưng mà sự thực là trẻ con dễ bị dụ bởi một cái gì đó nó thích, nào thì là búp bê, hay nhiều khi là cái kẹo mút xanh đỏ… Nên rèn con ít ăn vặt, không đòi hỏi nhiều, không nhận bất kỳ thứ gì của người lạ… sẽ hạn chế việc “trao đổi” phần nào.

16

Nhận diện các dấu hiệu không an toàn từ sớm. Cơ thể con sẽ phát ra các tín hiệu để con biết khi nào đang trong tình trạng hoặc cảm xúc “không an toàn” để tránh xa hoặc lại gần người quen, như là: con thấy run, con thấy vã mồ hôi, tim đập nhanh….

17

CHÚ Ý DẤU HIỆU CỦA CON: Bố mẹ hãy cố gắng để ý các hành động “lạ”, bất thường của con như con hay đặt tay vào chỗ kín của mình, con chơi các trò “người lớn” với búp bê, gấu bông… để nói chuyện và tìm hiểu với con rồi cùng nhau giải quyết.

18

Gọi đúng tên cảm xúc. Cái này khá là quan trọng vì khi trẻ biết diễn tả cảm xúc bằng tên gọi cụ thể sẽ giúp bố mẹ “phát hiện” ra nhiều điều sau đó. SỢ – LO LẮNG – BUỒN -… Có bộ phim Inside Out khá hay, bố mẹ tìm xem với con để hiểu hơn về cảm xúc nhé!

19

Trò chuyện với con mỗi ngày sau khi đi học về, nếu con có sự khác biệt (ít nói hơn, rụt rè…) hãy cố gắng thấu hiểu, chuyện trò để tìm ra nguyên nhân!

20

BỐ MẸ PHẢI LÀ NGƯỜI CON CÓ THỂ CHIA SẺ ĐƯỢC. Nhiều trường hợp báo chí đưa tin, bé bị xâm hại… đến vài lần bố mẹ mới biết, những lúc đọc tin đó, mình xót vô cùng. Nên khuyến khích con chia sẻ các bí mật với bố mẹ. Để được vậy, bố mẹ phải là người thường xuyên tương tác, trò chuyện, kiên nhẫn và thấu hiểu con. Để con SỢ mình không khó nhưng để con TIN TƯỞNG và CHIA SẺ với mình mới cần tâm huyết nhiều.

21

Gọi đúng tên bộ phận cơ thể. Mông là Mông. Ti là ti chứ ti mà bố mẹ gọi yêu là hạt nho thì nếu lỡ có sự vụ khi trình báo và lấy lời khai thì việc con nói không chính xác tên bộ phận cơ thể dễ giúp “hung thủ” có lách hở.

Dạy trẻ các bộ phận nhạy cảm trên cơ thể

22

Đưa ra danh sách các “ĐỤNG CHẠM TỐT – ĐỤNG CHẠM XẤU” và trao đổi với con thường xuyên, ví dụ: Những cái hôn âu yếm của bố mẹ là TỐT. Nhưng nếu cái hôn từ một người lạ là XẤU… Và cùng con trao đổi xem đụng chạm nào là xấu, đụng chạm nào là tốt bằng các câu hỏi “theo con, có người sờ vào… thì là tốt hay xấu nhỉ?“… Việc để con được suy nghĩ, nêu lên ý kiến, mình nghĩ khá quan trọng, con sẽ nhớ lâu hơn.

23

KHÔNG POST ẢNH “HỞ” CỦA CON lên mạng xã hội. Nếu con còn nhỏ xíu vài tháng, nếu hở xíu xiu “duyên dáng”, mình nghĩ cũng là khoảnh khắc yêu yêu nhưng nếu con trên 2 tuổi mà ảnh con tắm ở nhà mẹ cũng post lên, ảnh con ngủ hơi “hớ hênh” cũng post lên thì nói thực mình thấy hơi… kỳ kỳ. Có lẽ tùy quan điểm nhưng mà giữ an toàn trên FB cũng là tăng sự an toàn ngoài đời thực.

24

CHÚ Ý ĐỒ LÓT. Có lẽ tùy văn hóa mỗi nơi mà các bé gái nên mặc đồ lót từ 2 hay 3 tuổi trở lên nhưng khi mua đồ lót thường nhiều nơi bán theo set 3 – 5 cái/set rất đẹp, nhiều hình thù dễ thương, chất cotton thoáng mát. Tuy nhiên, điều quan trọng là các set đó sẽ phù hợp với bé thân hình cân nặng “chuẩn” vì thường có độ ôm vào bắp chân/bẹn vừa khít mềm mại nên khi con mặc váy, ngồi xuống không bị tênh hênh vì ống rộng quá. Còn bé hơi gầy, người mảnh mà tầm 2 – 4 tuổi, mình thấy mua dạng quần… đùi cotton ngang là ổn nhất. Kín đáo, ngồi không lo hở mà vẫn đảm bảo thoáng mát.

25

KHÔNG POST ẢNH HỎI HAN về các chỗ kín của con. À, mình biết nhiều post tuy là group kín, các mẹ thấy con có gì bất thường về chỗ kín cũng chụp nguyên “bộ sậu” lên hỏi. Nào là “cái chim con em nó bị như này là sao các mẹ?”… Hix, mình nghĩ lỡ có ai đó save ảnh lại, sau này có gì post lên thì con chắc ngại lắm vì “cái chim” của mình ngày xưa như thế.

Nếu có vấn đề gì về cơ thể, liên quan sức khỏe:

1. Đi bác sĩ

2. Google tra cứu thông tin trên trang uy tín

3. Mua sách tham khảo

4. Post hỏi dưới dạng text

5. Hỏi ý kiến những người có kinh nghiệm trong gia đình.

26

Không CHÊ các nhược điểm cơ thể của con, dù chỉ là câu nói đùa.

27

Hiểu và kiểm soát được nội dung trong các cuốn truyện bạn định mua cho con, có thể đọc qua để chắc chắn rằng không có từ ngữ hoặc hình ảnh nhạy cảm.

28

Thường nhiều gia đình buổi tối cả nhà xem phim, có những bộ phim truyền hình có cảnh “nhạy cảm” thì các bạn nhỏ tha thẩn chơi quanh và có thể xem một cách ngẫu nhiên. Cần có giới hạn và lưu ý, hoặc tốt nhất hạn chế TV.

29

BỐ MẸ CẬP NHẬT THÔNG TIN THEO TỪNG MỐC PHÁT TRIỂN CỦA CON để có định hướng phù hợp. Ví dụ khi con lớn tuổi teen teen rồi thì lại phải xoay quanh các khía cạnh lớn hơn như là truy cập internet an toàn, chuyện về bao cao su…

30

LẶP LẠI VIỆC GIÁO DỤC VÀ “NHẮC CON”. Sẽ có lúc con lỡ quên nên thi thoảng bố mẹ nói chuyện lại với con, nhắc lại con những điều lưu ý trên nhé để “thuộc bài” thật kỹ, thật sâu.

FB Chị Duong Mai Trang

582 BÌNH LUẬN

 1. Efek Kutil Kelamin Pria

  Hey there would you mind stating which blog platform you�re using? I�m going to start my own blog soon but I�m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different…

 2. خرید vpn

  Hey there, I feel your web site may well be getting browser compatibility concerns. When I appear at your web site in Safari, it appears good but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just desired to give you a swift heads up! O…

 3. Kona Cof

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got additional problerms too […]

 4. طراحی سایت

  Greetings from Colorado! I’m bored to dying at function so I made the decision to look through your web site on my iphone during lunch break. I truly like the details you give right here and can’t wait to consider a search when I get property. I’m shoc…

 5. طراحی سایت

  I absolutely love your weblog and find a good deal of your post’s to be specifically I’m searching for. Does one offer visitor writers to compose content obtainable for you? I would not thoughts creating a put up or elaborating on a few of the topics y…

 6. خرید vpn وی پی ان کریو

  Hey there, I think your web site may well be possessing browser compatibility troubles. When I search at your web site in Safari, it seems good but when opening in World wide web Explorer, it has some overlapping. I just needed to give you a quick head…

 7. Continued

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated data, nonetheless definitely worth taking a search, whoa did 1 master about Mid East has got additional problerms at the same time […]

 8. سئو

  we favor to honor plenty of other net net-sites on the net, even when they arent connected to us, by linking to them. Under are some webpages really really worth examining out

 9. خرید vpn

  My developer is striving to persuade me to go to .net from PHP. I have often disliked the notion because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-kind on a quantity of websites for about a year and am anxious about switc…

 10. تولید محتوا

  Howdy there! This is sort of off subject matter but I need to have some guidance from an set up weblog. Is it very tough to set up your very own site? I’m not really techincal but I can figure factors out quite rapid. I’m thinking about placing up my o…

 11. خرید vpn

  I do not know if it is just me or if maybe everybody else encountering troubles with your site. It seems as if some of the written text in your posts are running off the display. Can somebody else please remark and enable me know if this is occurring t…

 12. خرید vpn

  Hi there there! Do you know if they make any plugins to assist with Search engine optimisation? I’m striving to get my website to rank for some specific keywords but I’m not viewing quite very good gains. If you know of any please share. Many thanks!

 13. خرید vpn

  Do you have a spam difficulty on this blog I also am a blogger, and I was seeking to know your predicament we have created some great techniques and we are seeking to swap strategies with other people, be confident to shoot me an electronic mail if fas…

 14. خرید vpn

  I’m actually loving the concept/design and style of your web web site. Do you at any time operate into any web browser compatibility troubles? A little number of my weblog audience have complained about my site not operating properly in Explorer but ap…

 15. خرید vpn

  Great weblog! Is your concept personalized created or did you download it from somewhere? A layout like yours with a handful of basic adjustements would actually make my site stand out. You should let me know where you received your design and style. B…

 16. خرید کولر صنعتی

  Create more, thats all I have to say. Practically, it appears as although you relied on the online video to make your level. You clearly know what youre conversing about, why waste your intelligence on just publishing movies to your site when you could…

 17. تبلیغات در گوگل

  Fantastic site! I located it whilst surfing all around on Yahoo Information. Do you have any recommendations on how to get detailed in Yahoo Information? I’ve been striving for a while but I never ever seem to get there! Cheers

 18. خرید کولر صنعتی

  Hiya! Quick query that is totally off matter. Do you know how to make your website cellular pleasant? My web site seems bizarre when viewing from my apple apple iphone. I’m making an attempt to find a concept or plugin that may possibly be in a positio…

 19. خرید کریو

  Hi there would you mind permitting me know which webhost you are using? I’ve loaded your site in 3 totally various browsers and I need to say this website hundreds a whole lot a lot quicker then most. Can you suggest a very good hosting company at a tr…

 20. خرید vpn

  Hiya! Rapid question that’s totally off subject. Do you know how to make your web site cellular pleasant? My web site looks weird when viewing from my apple iphone. I’m attempting to discover a theme or plugin that may be ready to right this problem. I…

 21. تبلیغات در گوگل

  Hi there would you thoughts allowing me know which webhost you are utilizing? I have loaded your weblog in 3 fully different browsers and I need to say this weblog masses a good deal quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a…

 22. tam

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless definitely worth taking a look, whoa did one master about Mid East has got a lot more problerms also […]

 23. تبلیغات در گوگل

  Hi would you thoughts stating which blog system you’re doing work with? I’m arranging to commence my possess website before long but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your…

 24. خرید vpn

  Thanks for an additional insightful internet website. The place else could I get that kind of data composed in these kinds of an excellent strategy?I have a undertaking that I’m just now managing on, and I have been at the appear outfor such data.

 25. خرید کریو

  Excellent blog! Is your topic custom made manufactured or did you download it from someplace? A layout like yours with a few easy adjustements would actually make my weblog stand out. Remember to let me know in which you received your layout. Bless you

 26. خرید کولر صنعتی

  Does your site have a contact website page? I’m getting a difficult time finding it but, I’d like to shoot you an e-mail. I have got some innovative tips for your website you may be intrigued in listening to. Either way, wonderful blog and I appear ahe…

 27. خرید vpn

  We definitely really like your blog and locate nearly all of your post’s to be what specifically I’m searching for. Does one particular provide guest writers to write articles for you? I wouldn’t mind writing a submit or elaborating on a good deal of t…

 28. تبلیغات در گوگل

  Hey! I know this is relatively off subject but I was questioning which weblog system are you making use of for this site? I’m obtaining ill and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at choices for one more platform.…

 29. خرید vpn

  When I to begin with commented I clicked the “Notify me when new feedback are added” checkbox and now every single time a remark is extra I get 3 email messages with the very same comment. Is there any way you can remove me from that provider? Thank yo…

 30. تبلیغات در گوگل

  I know this if off matter but I’m hunting into commencing my possess weblog and was curious what all is essential to get set up? I’m assuming possessing a weblog like yours would value a fairly penny? I’m not really net savvy so I’m not 100% specific.…

 31. فیلتر شکن رایگان

  Greetings from Florida! I’m bored to death at operate so I decided to verify out your internet site on my apple iphone throughout lunch break. I take pleasure in the info you supply here and cannot wait to just take a search when I get property. I’m sh…

 32. تبلیغات در گوگل

  Greetings from Florida! I’m bored to demise at operate so I made the decision to check out your site on my iphone in the course of lunch break. I get pleasure from the info you give listed here and can’t wait around to consider a search when I get prop…

 33. تبلیغات در گوگل

  Greetings from Colorado! I’m bored to death at function so I determined to look through your internet site on my apple iphone for the duration of lunch break. I actually like the details you provide below and cannot wait around to get a seem when I get…

 34. تبلیغات در گوگل

  Hey! I know this is relatively off matter but I was wondering if you realized the place I could get a captcha plugin for my comment type? I’m making use of the identical blog platform as yours and I’m obtaining troubles discovering a single? Thanks a w…

 35. فیلترشکن

  Great website! I found it while browsing around on Yahoo Information. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo Information? I’ve been attempting for a even though but I never ever appear to get there! Cheers

 36. خرید vpn

  Does your web site have a make contact with website page? I’m having a hard time finding it but, I’d like to shoot you an e-mail. I have received some inventive tips for your site you might be intrigued in listening to. Possibly way, excellent blog and…

 37. خرید کولر صنعتی

  My developer is making an attempt to persuade me to shift to .net from PHP. I have constantly disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the much less. I have been making use of Movable-sort on a amount of web sites for about a yr an…

 38. خرید vpn

  Appreciating the time and work you set into your weblog and in depth information you offer you. It’s excellent to occur across a blog each as soon as in a even though that isn’t the identical undesirable rehashed info. Wonderful read! I have saved your…

 39. رفع ارور 1009

  Greetings from Florida! I’m bored to loss of life at function so I determined to check out out your website on my iphone for the duration of lunch crack. I appreciate the information you offer here and can not wait around to take a look when I get resi…

 40. رفع ارور 1009

  Do you have a spam difficulty on this site I also am a blogger, and I was wanting to know your circumstance we have created some wonderful techniques and we are looking to swap strategies with other people, be sure to shoot me an electronic mail if int…

 41. خرید کولر صنعتی

  I do not know if it is just me or if maybe absolutely everyone else encountering problems with your web site. It seems as if some of the prepared text within your posts are running off the display. Can any individual else you should remark and enable m…

 42. تبلیغات در صفحه اول گوگل

  Hey there, I believe your site might be getting browser compatibility issues. When I seem at your internet site in Safari, it appears fantastic but when opening in Web Explorer, it has some overlapping. I just wished to give you a fast heads up! Other…

 43. Thank you for the great writeup. This the straightforward fact is had actually been your enjoyment expense this. Peek progressed to be able to much presented appropriate within you! In addition, just exactly how may potentially a lot of us maintain to this day the letters?

 44. تبلیغات در صفحه اول گوگل

  I do not know if it’s just me or if maybe absolutely everyone else encountering problems with your web site. It appears as if some of the created text in your posts are running off the display screen. Can somebody else make sure you comment and enable…

 45. Ordinarily I cannot master write-up for weblogs, nevertheless would wish to state that this kind of write-up quite forced my family to take a look on in addition to undertake it! Your current composing design is shocked me. Thanks a lot, great post.

 46. تبلیغات در صفحه اول گوگل

  Hey! I know this is relatively off topic but I was questioning which blog system are you employing for this internet site? I’m obtaining ill and fatigued of WordPress simply because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternate options for…

 47. تبلیغات در صفحه اول گوگل

  Wonderful tale, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless genuinely truly worth using a search, whoa did one specific learn about Mid East has got a lot far more problerms also

 48. دوربین

  Thank you for some other fantastic article. Exactly where else may possibly just any individual get that sort of data in this sort of an perfect means of producing? I have a presentation subsequent 7 days, and I am on the research for these kinds of de…

 49. cctv

  Hello would you brain allowing me know which webhost you’re employing? I have loaded your blog in three completely distinct browsers and I must say this site masses a whole lot a lot quicker then most. Can you suggest a excellent web hosting provider a…

 50. سیستم حفاظتی

  Hi there would you head permitting me know which webhost you’re making use of? I’ve loaded your website in three totally diverse browsers and I must say this blog loads a great deal quicker then most. Can you advise a great web hosting company at a tru…

 51. This is actually excellent updates for service folks and also many thanks for discussing this. The short article absolutely discusses significant details and also I am actually examining this blogging site in day-to-day manner for brand new factors such as this. I presume you folks possess a lot more great updates and also traits like the very same and also you will definitely discuss this quickly.

 52. vpn ایفون

  Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search engine optimisation? I’m attempting to get my weblog to rank for some targeted keywords but I’m not observing really very good gains. If you know of any you should share. Many many t…

 53. خرید کولر صنعتی

  Great story, reckoned we could mix several unrelated data, nevertheless genuinely genuinely well worth taking a lookup, whoa did a single specific grasp about Mid East has acquired a good deal much more problerms also

 54. vpn ایفون

  Hi there there! Do you know if they make any plugins to help with Seo? I’m trying to get my weblog to rank for some targeted search phrases but I’m not viewing very very good gains. If you know of any you should share. A lot of thanks!

 55. خرید کولر صنعتی

  Hi would you thoughts allowing me know which webhost you are employing? I have loaded your blog in three fully distinct browsers and I need to say this weblog hundreds a good deal faster then most. Can you suggest a very good web hosting supplier at a…

 56. تبلیغ در گوگل ادوردز

  Hiya! Rapid concern that’s totally off topic. Do you know how to make your internet site mobile helpful? My website seems strange when viewing from my apple apple iphone. I’m attempting to uncover a concept or plugin that may be capable to appropriate…

 57. vpn ایفون

  Do you have a spam issue on this website I also am a blogger, and I was wanting to know your predicament we have produced some wonderful techniques and we are searching to swap techniques with other folks, be certain to shoot me an email if interested.

 58. تبلیغ در گوگل ادوردز

  Hello there! Do you know if they make any plugins to support with Research Motor Optimization? I’m attempting to get my website to rank for some focused search phrases but I’m not looking at really very good final results. If you know of any make sure…

 59. خرید طلا

  Do you have a spam problem on this website I also am a blogger, and I was seeking to know your scenario we have developed some good procedures and we are seeking to swap approaches with other folks, be positive to shoot me an e-mail if intrigued.

 60. vpn ایفون

  Appreciating the time and effort you place into your weblog and thorough data you offer. It’s great to arrive across a weblog each when in a while that isn’t the identical unwelcome rehashed information. Great go through! I have saved your web site and…

 61. خرید کولر صنعتی

  We definitely adore your weblog and locate virtually all of your post’s to be what specifically I’m hunting for. Does a single offer guest writers to write articles for you? I would not thoughts composing a put up or elaborating on a whole lot of the s…

 62. خرید طلا

  Superb blog! I found it whilst browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get outlined in Yahoo Information? I have been striving for a while but I in no way seem to get there! Thank you

 63. vpn ایفون

  Hey! I know this is fairly off subject matter but I was asking yourself which weblog system are you using for this web site? I’m getting sick and drained of WordPress since I’ve experienced issues with hackers and I’m looking at choices for an addition…

 64. خرید دوربین مدار بسته

  Howdy there! Do you know if they make any plugins to support with Look for Engine Optimization? I’m striving to get my blog to rank for some focused search phrases but I’m not seeing really great benefits. If you know of any you should share. Enjoy it!

 65. vpn ایفون

  I was curious if you at any time believed of modifying the format of your site? Its very well written I enjoy what youve received to say. But maybe you could a tiny more in the way of content material so people could connect with it greater. Youve obta…

 66. خرید کولر صنعتی

  Admiring the dedication you set into your website and in depth information you supply. It’s amazing to arrive throughout a site every single once in a whilst that is not the very same outdated rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your…

 67. سیستم حفاظتی

  Greetings from Colorado! I’m bored to demise at operate so I made a decision to search your internet site on my iphone during lunch split. I truly like the information you provide here and can not wait around to just take a search when I get house. I’m…

 68. خرید طلا

  Do you have a spam dilemma on this site I also am a blogger, and I was curious about your situation numerous of us have developed some nice procedures and we are hunting to trade tactics with other folks, why not shoot me an e-mail if fascinated.

 69. تبلیغ در گوگل ادوردز

  Admiring the devotion you set into your website and in depth data you offer you. It is great to arrive throughout a site every after in a even though that is not the very same outdated rehashed details. Fantastic read! I have bookmarked your site and I…

 70. خرید طلا

  Hey! I know this is considerably off subject but I was questioning which weblog system are you using for this website? I’m getting sick and drained of WordPress simply because I’ve experienced troubles with hackers and I’m searching at options for an a…

 71. facebook find love –
  Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch
  break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

 72. Bläckfisk

  […]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated data, nonetheless really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got far more problerms at the same time […]

 73. facebook find love –
  Thanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you could be a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and will come back
  down the road. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice holiday
  weekend!

 74. facebook find love –
  I am not sure where you are getting your information, but
  good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

 75. Hello, Neat post. There’s an issue along with your website in web explorer,
  could check this? IE nonetheless is the marketplace chief and a huge component
  of people will leave out your wonderful writing because of this problem.

 76. My spouse and I stumbled over here coming from a different page and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to checking out your web page yet
  again.

 77. Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, may check this?
  IE still is the marketplace leader and a large component of other
  folks will omit your great writing due to this problem.

 78. An interesting discussion is definitely worth comment.
  I think that you need to write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but typically people do not talk about such issues.
  To the next! Kind regards!!

 79. great submit, very informative. I’m wondering why
  the other experts of this sector don’t understand this.
  You must continue your writing. I am confident, you have a
  huge readers’ base already!

 80. Today, while I was at work, my sister stole my iPad
  and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she
  has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 81. excellent post, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t realize this.
  You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 82. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is
  added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks!

 83. gps tracker

  […]we prefer to honor lots of other world-wide-web web pages around the internet, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]

 84. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just
  too magnificent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you
  are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I cant wait to read much more from you. This is really a great site.

 85. I just want to mention I am newbie to blogs and absolutely loved this web-site. More than likely I’m planning to bookmark your site . You surely come with impressive posts. Cheers for sharing your blog site.

 86. You can definitely see your expertise within the article you write.

  The arena hopes for even more passionate writers like you who
  are not afraid to say how they believe. At all times
  follow your heart.

 87. Hi there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say thanks a lot for a remarkable post and
  a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  go through it all at the moment but I have
  bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome
  work.

 88. We’re a bunch of volunteers and opening a new scheme
  in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve performed a formidable
  task and our whole neighborhood might be grateful to you.

 89. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your
  publish is just cool and that i could think you’re an expert in this subject.

  Fine with your permission allow me to grasp your RSS feed to keep up to
  date with drawing close post. Thanks one million and please continue the
  enjoyable work.

 90. whoah this weblog is magnificent i really like reading your articles.
  Keep up the good work! You recognize, lots of people are searching round for this information, you could aid them greatly.

 91. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. Nevertheless think of if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and videos, this
  website could certainly be one of the most beneficial in its field.

  Amazing blog!

 92. Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually recognise what you
  are speaking about! Bookmarked. Please also visit my site =).
  We may have a hyperlink alternate arrangement between us

 93. I’m curious to find out what blog platform you have been using?
  I’m having some small security issues with my latest blog and I would like to find something more secure.
  Do you have any suggestions?

 94. I’m really enjoying the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A handful of my blog audience have complained
  about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any advice to help fix this problem?

 95. The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and
  tested to see if it can survive a forty foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 96. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with
  hackers and I’m looking at options for another platform.

  I would be awesome if you could point me in the direction of a
  good platform.

 97. Hi there, I discovered your site by way of Google whilst looking
  for a similar matter, your site came up, it appears to be like
  great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just become aware of your weblog thru Google, and located
  that it is really informative. I’m going to watch out for brussels.
  I will appreciate for those who continue this in future.
  Lots of other folks might be benefited out of your writing.
  Cheers!

 98. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you
  knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?

  Thanks a lot!

 99. vpn ایفون

  Hi there! Do you know if they make any plugins to support with Search engine optimization? I’m attempting to get my site to rank for some qualified keywords but I’m not observing really very good gains. If you know of any make sure you share. Several m…

 100. Superb site you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of group where I can get feedback
  from other experienced people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks!

 101. Whats up very cool website!! Man .. Beautiful .. Amazing ..
  I will bookmark your website and take the feeds
  additionally? I am glad to search out numerous useful info right here within the
  publish, we’d like work out extra strategies on this regard, thanks for sharing.

  . . . . .

 102. Thanks for your personal marvelous posting! I really enjoyed reading
  it, you will be a great author.I will be sure
  to bookmark your blog and will eventually come back
  later on. I want to encourage one to continue your great job, have a nice holiday
  weekend!

 103. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with
  your blog. It seems like some of the text in your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is
  happening to them as well? This may be a problem with my web browser because I’ve had this
  happen before. Cheers

 104. reseller

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did one particular learn about Mid East has got a lot more problerms also […]

 105. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this
  blog. I really hope to check out the same high-grade blog posts from you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities
  has encouraged me to get my own blog now 😉

 106. The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to
  see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is
  completely off topic but I had to share it with someone!

 107. Aw, this was an incredibly good post. Finding
  the time and actual effort to produce a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem
  to get anything done.

 108. I blog frequently and I really appreciate your
  information. The article has truly peaked my interest. I will take a note of your site and
  keep checking for new information about once per week. I subscribed to
  your RSS feed too.

 109. hello there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this
  website, since I experienced to reload the site many times previous to I could get
  it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading
  instances times will very frequently affect
  your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with
  Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and
  could look out for a lot more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

 110. I was very happy to find this website. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!!

  I definitely liked every part of it and I have you saved as a favorite to
  check out new information in your blog.

 111. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on. You’ve performed a formidable job and
  our entire group shall be grateful to you.

 112. you are truly a just right webmaster. The website loading velocity
  is incredible. It sort of feels that you’re doing
  any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece.
  you’ve performed a magnificent activity in this
  subject!

 113. Before addressing the myth of the English professor, there are some real differences I experienced in grad school here and at the University of Leicester. While abroad: 1. Faculty went on strike one day in protest for higher wages, which closed down the entire university 2. Graduates prepare tea-time for the seminar break, rather than everyone rushing out (to smoke?). 3. One professor adds Saturday classes to be held in her office if not enough material is covered 4. The U of L has a Paternoster, an “elevator” in constant motion without doors in which people hop in and out. My favorite book on the myths of English professors is David Lodge’s Trading Places. For a scholar exchange program, Morris Zapp from Euphoric State University (US)and Philip Swallow from the University of Rummidge (UK) experience the 1960s on the other side of the Atlantic. (At one point, Swallow entertains at a faculty dinner: he has everyone play a game in which they state what they have not read. A Shakespeare scholar fesses up to not having read what turns out to be the faculty’s highest esteemed text for that field. He later does not get tenure because of this gap in his reading). I teach TP in Transatlantic Literature. The novels in this course express myths between the US and UK when characters encounter the other side of the pond.

BÌNH LUẬN