Toán học thật kỳ diệu: MỘT cộng MỘT bằng bao nhiêu?

1507
7150

LBC – MỘT CỘNG MỘT BẰNG BAO NHIÊU? là một câu hỏi đơn giản mà một đứa trẻ mẫu giáo lớn cũng có thể trả lời đúng. Ấy thế mà những câu trả lời của câu hỏi này lại là cơ sở của nhiều ngành Toán học như Tin học, Điều khiển học…

Câu hỏi này cũng gắn với một kỷ niệm đẹp về những ngày tôi còn đứng trên bục giảng của trường Đại học Sư phạm. Nhân ngày Nhà giáo Việt Nam, xin đăng lại để các bạn bè chia sẻ niềm vui đối với người thầy giáo Toán. Kỷ niệm đó chính là nội dung câu chuyện sau:

Một chiều đầu hạ, đang ngồi đọc sách trên phòng làm việc tầng hai, bỗng nghe tiếng chuông reo, ra lan can ngó xuống, tôi thấy một thanh niên cao ráo, ăn mặc lịch sự, cầm một bó hoa tươi đứng trước cửa nhà. Vừa nhìn thấy tôi, người thanh niên nhanh miệng:
Em chào thầy ạ!

Tôi mời khách vào nhà. Anh thanh niên tặng tôi bó hoa rồi nói:
Thưa thầy! Hôm nay em đến thăm và cám ơn thầy, vì thầy đã giúp em xin được việc làm ạ.

Tôi ngạc nhiên:
– Em bảo sao? Tôi giúp em xin được việc làm à?

Anh thanh niên bèn kể lại cho tôi nghe câu chuyện xin việc làm của mình như sau:
Dạ, thưa thầy! Em là Minh, sinh viên cũ của khoa Toán. Thầy có thể không nhớ chúng em, nhưng chúng em không bao giờ quên được thầy, vì thầy đã dạy chúng em rất nhiều môn: Tập hợp, Lô gic, Đại số đại cương, Lý thuyết vành và mô-đun môn, Lý thuyết Galoa…

Em đã tốt nghiệp Đại học cách đây 5 năm nhưng chưa xin được việc ở đâu cả, nộp hồ sơ xin việc rất nhiều nơi nhưng chẳng cơ quan nào nhận.

Sau Tết Nguyên đán, một Công ty liên doanh với nước ngoài thông báo tuyển người lao động có trình độ Đại học, em vội nộp hồ sơ đăng ký dự tuyển. Một tháng sau, Công ty thông báo kết quả sơ tuyển vòng một – vòng xét tuyển hồ sơ. Em có tên trong danh sách 120 người trúng tuyển, được tham gia dự thi 3 môn ở vòng 2: Ngoại ngữ, Tin học và Chuyên ngành. 25 người đã vượt qua kỳ thi, được dự tuyển vòng 3 – vòng phỏng vấn trực tiếp. Công ty sẽ phỏng vấn các ứng viên để tuyển 4 người làm việc tại Công ty.

Hôm tham dự phỏng vấn, em là người thứ 15. Các ứng viên vào phỏng vấn trước em, ra khỏi phòng họ đều nói nhiều câu hỏi hóc búa lắm, không biết trả lời đúng hay sai. Đến lượt em, ngồi đối diện trước 5 vị giám khảo, rất hồi hộp và lo lắng. Mỗi vị giám khảo hỏi một câu, em đều trả lời được. Giám đốc là người cuối cùng phỏng vấn em, lo quá, vì nếu không trả lời được câu hỏi của Giám đốc thì em sẽ đánh mất cơ hội xin việc làm.

Giám đốc nói:
Anh hãy bình tĩnh suy nghĩ trả lời câu hỏi sau: Theo anh, một cộng một bằng bao nhiêu?

Em thoáng nghĩ, câu hỏi này quen quá, hình như mình đã được gặp ở đâu rồi thì phải? Ngồi lặng im một lúc, bỗng nhiên em nhớ lại bài giảng của thầy ngày nào.

Cách đây 9 năm, khi học năm thứ nhất Đại học, vào buổi học thứ 2 môn Lô gic, thầy dạy bài “Các phép toán mệnh đề”. Sau khi ôn lại các kiến thức đã học, thầy bắt đầu bài giảng bằng câu hỏi:
Một cộng một bằng bao nhiêu?

phep-cong-mot-cong-mot
1 + 1 = ?

Cả lớp ai cũng ngạc nhiên vì câu hỏi quá dễ. Đoán được suy nghĩ của chúng em, thầy cười và nói:
Em nào trả lời đúng câu hỏi này, tôi sẽ thưởng một cuốn tài liệu học môn Lô gic.

Cả lớp nhao nhao giơ tay. Thầy nhìn cả lớp rồi nói:
Trật tự, tôi rất mừng vì cả lớp ai cũng muốn được trả lời câu hỏi này và tôi biết các bạn sẽ có cùng một kết quả. Do vậy, để tiết kiệm thời gian, tôi mời Lớp trưởng trả lời thay cho cả lớp, nếu đúng, tôi thưởng cho các em có mặt trong buổi học hôm nay mỗi em một cuốn tài liệu như đã hứa. Các em có đồng ý không?

Cả lớp đồng thanh:
Chúng em đồng ý.

Thầy nói:
Được, Lớp trưởng, em hãy trả lời câu hỏi thay các bạn!

Lớp trưởng đứng dậy và trả lời:
Thưa thầy! 1+1 = 2 ạ.

Thầy cười:
Còn ai có câu trả lời khác không?

Cả lớp ngồi im. Thầy giáo tiếp:
– Im lặng là sự đồng ý, như vậy, mọi người đều có cùng một câu trả lời là 1+1 = 2. Bây giờ chúng ta xét một vài ví dụ, qua đó các em sẽ tự khẳng định được câu trả lời của mình đúng hay không nhé!

Ví dụ 1: Tôi có một giọt nước trên mặt kính, nhỏ thêm một giọt nước vào giọt nước đó. Hỏi có mấy giọt nước?

Cả lớp đồng thanh:
Một giọt nước ạ.

Thầy khẳng định:
– Đúng! Như vậy, các em đã kết luận: Một giọt nước cộng một giọt nước bằng một giọt nước, hay 1+1 = 1. Trong sự im lặng, có tiếng thốt lên: Hay nhỉ!

Thầy nói tiếp:
Chúng ta xét ví dụ 2.

Trong sách Toán lớp 1 (Chương trình thực nghiệm của GS. TSKH Hồ Ngọc Đại) có trình bày phép cộng trong hệ đếm cơ số 2. Thông thường, chúng ta dùng hệ đếm cơ số 10, trong hệ đếm này, 10 ký số: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 được dùng để ghi các số; 1 chục là 10; 10 chục là 100; 10 trăm là 1000… Trong hệ đếm cơ số 2, ta dùng các ký số: 0,1 để ghi các số; 1 chục (chỉ có 2 đơn vị) là 10; 2 chục là 100; 2 trăm là 1000… Phép cộng trong hệ đếm cơ số 2 được thực hiện như sau: 1 + 1 = 10; 10 + 10 = 100… Vậy ta có 1 + 1 = 10. Các em thấy thế nào?

Cả lớp im lặng. Thầy lại nói tiếp:
Ví dụ cuối cùng.

Trên một tấm Pano quảng cáo ở một thành phố nọ, để tuyên truyền chính sách dân số “Mỗi gia đỉnh chỉ nên có 2 con” của Đảng và Nhà nước, nhà quảng cáo đã vẽ một cặp vợ chồng tay dắt hai đứa con. Phía dưới bức tranh có ghi chú: 1 vợ + 1 chồng = 2 con. Nếu chúng ta thừa nhận cách viết của nhà quảng cáo trên là hợp lệ thì chúng ta có: Vế trái là cặp vợ chồng, vế phải là số con của cặp vợ chồng đó và 1 vợ + 1 chồng = 2 con, ta viết gọn là 1 + 1 = 2. Từ lập luận trên ta sẽ có các kết quả sau:
a) Ta có 1 + 1 = 0, nếu cặp vợ chồng không có con (vô sinh).
b) Ta có 1 + 1 = 1, nếu cặp vợ chồng có 1 con.
c) Ta có 1 + 1 = 2, nếu cặp vợ chồng có 2 con.

d) Ta có 1 + 1 = k (k nguyên, k ≥ 0), nếu cặp vợ chồng có k con.

Từ các ví dụ trên, ta có thể trả lời:
1 + 1 = 0; 1 + 1 = 1; 1 + 1 = 2; 1 + 1 = 3; …1 + 1 = 10; v.v…
Như vậy, một cộng một bằng bao nhiêu là do mục đích, yêu cầu và điều kiện mà chúng ta thực hiện phép toán cộng đó.

Tóm lại: 1 + 1 = 2 không phải lúc nào cũng đúng, câu trả lời này chỉ đúng trong toán phổ thông (Toán học sơ cấp), còn những trường hợp khác các em chưa hề gặp bao giờ. Sang năm thứ 2, sau khi học xong môn Đại số đại cương, các em sẽ rất ngạc nhiên, vì toàn bộ kiến thức môn Đại số mà các em đã học từ lớp 1 đến lớp 12 ở trường phổ thông thực chất là các tri thức toán có được từ việc thực hiện các phép toán cộng, trừ, nhân, chia, lũy thừa… trên tập số thực R hoặc tập các số phức C. Đó chỉ là những mô hình cụ thể về cấu trúc trường – một trong những cấu trúc cơ bản của Toán học. Thế mới biết, kiến thức môn Toán mà các em đã được học chỉ là một phần vô cùng nhỏ bé trong biển cả mênh mông các kiến thức toán học của nhân loại.

Các em nên nhớ, để trả lời một vấn đề (một câu hỏi), phải suy nghĩ kỹ, phân tích hoàn cảnh, điều kiện, thời gian, địa điểm và mục đích mà vấn đề đó đặt ra, từ đó mới có câu trả lời thích hợp. Để trả lời được những câu hỏi dạng như “một cộng một bằng bao nhiêu?” và để học tốt các môn Toán, chúng ta phải rèn luyện được các phẩm chất như: Không bảo thủ, không sợ khó, không sợ khổ, sợ thiếu thời gian, sợ thiếu tài liệu và sợ thiếu ngoại ngữ.

Tính bảo thủ sẽ làm cho con người trì trệ, không dám thừa nhận những điều mới mẻ, trái ngược với những điều đã biết.

Ngày xưa, con người quan niệm Mặt trời quay quanh Trái đất, mãi đến năm 1534, nhà toán học, thiên văn học người Ba Lan Copernicus (Cô-péc-ních) 1473 – 1543 là người đầu tiên trong tác phẩm vĩ đại của mình “Thuyết thiên thể vận hành” đã chứng minh rằng: Không phải Mặt trời quay quanh Trái đất mà ngược lại, Trái đất quay quanh Mặt trời. Nhà triết học, thiên văn học người ý G.Galilei (Ga-li-lê) 1564 – 1642 vì bảo vệ chân lý “Trái đất quay quanh Mặt trời” (của Cô-pec-ních), đi ngược lại với quy luật trong Kinh thánh dạy là “Mặt trời quay quanh Trái đất”, ông đã bị Tòa án Thiên Chúa giáo kết án tử hình, thiêu trên giàn lửa.

Khoảng 3 thế kỷ sau sự kiện Ga-li-lê, ở Nga xuất hiện một nhà toán học được mệnh danh là Cô-péc-ních toán học, đó chính là nhà toán học vĩ đại Lobachepvsky (Lô-ba-sép-sky) 1792 – 1856, giáo sư toán học tại trường Đại học Kazan. Xuất phát từ sự phủ nhận tiên đề song song “Từ một điểm ở ngoài đường thẳng kẻ được một và chỉ một đường thẳng song song với đường thẳng đã cho” của Hình học Euclid (Ơ-clít) – Hình học mà chúng ta đã được học ở bậc phổ thông, ông đã đưa ra một tiên đề ngược lại: “Qua một điểm ngoài đường thẳng kẻ được vô số các đường thẳng song song với đường thẳng đã cho” thay thế cho tiên đề song song trong hình học Ơ-clít và bằng suy luận lô gic, Lô-ba-sép-sky đã tạo ra một loại Hình học mới gọi là Hình học Lobachepvsky hay Hình học Hypebolic. Những phát minh vĩ đại của nhà toán học Lô-ba-sép-sky không những không được xã hội thời đó thừa nhận mà ông còn bị coi là một kẻ tâm thần và bị đuổi khỏi trường Đại học.

Vài chục năm sau ông mất, khi trình độ khoa học thế giới phát triển thì các công trình nghiên cứu của ông mới được xã hội công nhận. Nhà toán học Lô-ba-sép-sky là người đặt nền móng cho Hình học phi Ơ-clít (gồm Hình học Hypebolic và Hình học Eliptic). Chúng ta có thể hiểu một cách đơn giản sự khác biệt Hình học Ơ-clít và Hình học phi Ơ-clít như sau:

Trong Hình học Ơ-clít, tổng các góc trong một tam giác bằng 180 độ. Nhưng ngược lại, trong Hình học phi Ơ-clít thì tổng các góc trong của một tam giác khác 180 độ. Chẳng hạn, trong Hình học Lobachepvsky, tổng các góc trong của một tam giác nhỏ hơn 180 độ, còn trong Hình học cầu (hay Hình hoc Eliptic) thì tổng các góc trong của một tam giác lớn hơn 180 độ. Hình học phi Ơ-clít là cơ sở toán học cho lý thuyết tương đối của Albert Einsein (Anh-sơ-tanh), cơ học lượng tử và vật lý thiên văn…

Qua câu chuyện trên cho ta thấy: Đừng ngộ nhận về vốn hiểu biết của mình, phải khiêm tốn, học hỏi, tiếp thu những tri thức mới của nhân loại. Trong một xã hội, những người đứng đầu mà bảo thủ, trì trệ thì xã hội đó sẽ kìm hãm sự phát triển của khoa học và công nghệ, đội ngũ trí thức không những bị coi rẻ, không thể phát huy hết tài năng sáng tạo của mình, mà thậm chí còn bị thiệt mạng…

Ký ức về bài giảng của thầy đã khiến em bừng tỉnh. Em đã vận dụng để trả lời câu hỏi của Giám đốc Công ty như sau:
Thưa Giám đốc! Một cộng một bằng bao nhiêu là do yêu cầu, mục đích và điều kiện của công việc cụ thể cho phép ta thực hiện phép cộng đó ạ.

Chẳng hạn, một Công ty sản xuất các sản phẩm để kinh doanh. Giả sử để có một sản phẩm, Công ty đó phải chi 1 đơn vị (tiền) để mua vật liệu và 1 đơn vị (tiền) để sản xuất ra sản phẩm. Nếu sản phẩm đó có giá bán là x đơn vị ( tiền), ta sẽ có một hạch toán đơn giản sau:
Công thức tính lỗ, lãi một sản phẩm của Công ty là: 1 + 1 = x
Nếu x = 0 (tức là sản phẩm không bán được), thì 1 + 1 = 0.
Nếu x = 1 (tức là sản phẩm bán được 1 đơn vị tiền), thì 1 + 1 = 1.
Nếu x = 2 (tức là sản phẩm bán được 2 đơn vị tiền), thì 1 + 1 = 2.
Nếu x = 3 (tức là sản phẩm bán được 3 đơn vị tiền), thì 1 + 1 = 3.
Khi giá trị x < 3, Công ty sản xuất sản phẩm này không có lãi.
Nếu giá trị x > 2, Công ty sản xuất sản phẩm này có lãi.
Như vậy, để kinh doanh có hiệu quả, Công ty phải dựa vào kết quả tổng hợp bán hàng của các đại lý bán hàng trong từng tháng, từng quý để biết được sản phẩm nào Công ty sản xuất ra sẽ bán được nhiều, với giá trị x > 2. Từ đó, Công ty sẽ lên kế hoạch đầu tư sản xuất các mặt hàng phù hợp với thị trường và có lãi xuất cao. Với tư duy này, Công ty kinh doanh sẽ có hiệu quả và ngày càng phát triển mạnh. Thưa giám đốc, câu trả lời của em là như vậy.

Sau khi em trình bày xong, ngài Giám đốc nói:
Tốt, câu trả lời quá xuất sắc, Công ty đồng ý nhận anh. Thứ 2 tuần sau, anh đến Phòng Tổ chức nhận quyết định làm việc với mức lương tháng: 10 triệu đồng. Anh đồng ý chứ?

Dạ, em cám ơn Hội đồng tuyển dụng và Giám đốc nhiều ạ.

Đấy, câu chuyện thầy đã giúp em xin được việc làm là như vậy, thầy ạ…

Tiễn học trò ra về, lòng tôi lâng lâng một niềm xúc cảm đặc biệt. Thấy vô cùng hạnh phúc và tự hào bởi mình là một thầy giáo Toán. Toán học thật kỳ diệu phải không các bạn? Cuộc sống như những bài toán với đầy ẩn số. Toán học giúp con người khám phá những ẩn số đó của cuộc sống và đem lại những đáp án tuyệt vời không chỉ với quá khứ, hiện tại mà còn hướng tới tương lai.

FB Thầy Tuân Đình Nông

1507 BÌNH LUẬN

 1. Cara Buang Ketuat Di Kemaluan

  Hey there would you mind stating which blog platform you�re using? I�m going to start my own blog soon but I�m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different…

 2. I just want to say I am just beginner to weblog and actually loved this web page. More than likely I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely have fabulous article content. With thanks for sharing your website page.

 3. hope you never stop! It is the most effective blogs Ive possibly read. You have got several ridiculous skill here, man. I anticipate that you simply dont lose your style for the reason that you are definitely one on the best blog writers out there. Please stick with it since the web needs someone like you spreading the word.

 4. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 5. You really make it appear so easy along with your presentation however I find this topic to be really something that I feel I might by no means understand. It sort of feels too complex and extremely extensive for me. I am having a look forward to your subsequent put up, I¡¦ll try to get the hold of it!

 6. I just wanted to send a brief note so as to appreciate you for the nice instructions you are showing at this site. My time consuming internet research has now been paid with incredibly good information to talk about with my companions. I would believe that many of us site visitors are extremely lucky to dwell in a fine network with very many awesome individuals with good points. I feel somewhat fortunate to have encountered your entire webpages and look forward to tons of more amazing times reading here. Thanks once again for everything.

 7. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 8. Good – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 9. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 10. Free Watch Anime Online in HD If you are one of the millions of people suffering from anxiety, you know how difficult it can be to simulate a normal existence when you live in constant fear. Never knowing when an anxiety attack will occur can keep you locked up in your house and miserable. Keep reading for helpful advice on how to cope with anxiety.

 11. It’s in point of fact a great and useful piece of information. I am happy that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 12. Rattling good information can be found on web site. “It is fast approaching the point where I don’t want to elect anyone stupid enough to want the job.” by Erma Bombeck.

 13. obviously like your website but you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

 14. Its good as your other articles : D, thanks for putting up. “It takes less time to do things right than to explain why you did it wrong.” by Henry Wadsworth Longfellow.

 15. I’ll immediately grasp your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 16. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Studying this info So i¡¦m glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot without a doubt will make sure to don¡¦t overlook this website and give it a look on a continuing basis.

 17. obviously like your web site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the reality then again I will surely come again again.

 18. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 19. But wanna comment on few general things, The website layout is perfect, the written content is very superb. “In business school classrooms they construct wonderful models of a nonworld.” by Peter Drucker.

 20. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this website, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon..

 21. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 22. A lot of thanks for your entire work on this web page. My niece really likes setting aside time for investigation and it’s obvious why. All of us know all relating to the compelling means you produce effective suggestions on this website and even welcome contribution from some others about this issue so our favorite girl is truly starting to learn so much. Enjoy the remaining portion of the new year. You are always performing a stunning job.

 23. I have to express some appreciation to the writer for bailing me out of this type of challenge. As a result of exploring through the online world and finding strategies which are not pleasant, I believed my life was over. Existing without the presence of strategies to the difficulties you’ve fixed through this guide is a crucial case, as well as those which might have in a negative way affected my career if I had not come across your web page. Your own personal competence and kindness in dealing with every aspect was valuable. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a thing like this. It’s possible to at this point look ahead to my future. Thanks a lot so much for this expert and result oriented help. I won’t hesitate to recommend your web site to any individual who needs guidelines about this situation.

 24. I needed to post you a very small note in order to thank you again with your wonderful principles you have contributed in this article. This has been certainly tremendously open-handed of you to grant publicly all that many of us might have advertised for an ebook to help make some bucks for their own end, particularly seeing that you could possibly have tried it in the event you considered necessary. These pointers additionally served as the good way to realize that the rest have similar desire just like mine to understand a lot more in terms of this problem. Certainly there are several more pleasurable situations ahead for individuals that discover your website.

 25. It¡¦s really a great and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 26. A lot of thanks for all of your hard work on this web page. My mother really likes getting into investigation and it’s really obvious why. Most people learn all concerning the compelling method you give important solutions by means of your web blog and therefore foster contribution from other people on this point plus our favorite girl is certainly understanding so much. Take pleasure in the rest of the new year. You’re conducting a stunning job.

 27. What i do not realize is in reality how you’re not really much more well-liked than you might be now. You are so intelligent. You already know thus considerably in terms of this topic, produced me personally believe it from numerous various angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated except it¡¦s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs nice. All the time maintain it up!

 28. Somebody essentially lend a hand to make seriously articles I’d state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this particular post incredible. Wonderful job!

 29. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 30. I haven’t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 31. I’ll immediately grab your rss as I can’t find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise so that I could subscribe. Thanks.

 32. facebook find love –
  Hi, I do think this is a great blog. I stumbledupon it
  😉 I am going to return once again since i have book marked it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be
  rich and continue to guide others.

 33. Hi, Neat post. There is an issue along with your site in internet explorer, could test this… IE nonetheless is the marketplace chief and a good part of other people will pass over your great writing because of this problem.

 34. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 35. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 36. You really make it appear so easy together with your presentation but I find this topic to be actually one thing that I feel I might by no means understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking ahead for your next publish, I will try to get the dangle of it!

 37. My wife and i have been more than happy that Jordan managed to complete his investigation because of the ideas he made out of your blog. It is now and again perplexing to simply continually be giving for free procedures that a number of people have been making money from. And we fully understand we’ve got the writer to appreciate for that. The most important explanations you made, the straightforward web site navigation, the friendships you will assist to promote – it is mostly awesome, and it’s really leading our son and the family believe that this issue is thrilling, and that is incredibly essential. Thank you for the whole thing!

 38. hope you never stop! This really is among the best blogs Ive actually read. You have got certain mad ability here, man. I merely hope that you never lose your style for the reason that you might be definitely one among the neatest blog writers around. Please keep it up since the web needs you spreading the word.

 39. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 40. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 41. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I extremely loved the standard info an individual supply on your visitors? Is gonna be back frequently to check up on new posts.

 42. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 43. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 44. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 45. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 46. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 47. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 48. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 49. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 50. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 51. Hi there. I discovered your site by way of Google at the same time as searching for a related topic, your web site got here up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 52. Really nice blog post. I merely stumbled upon your blog as well as intended to say that I have actually definitely enjoyed surfing around your blog blog posts. In any case I will be registering for your feed and I’m hoping you write once again soon!

 53. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a tremendous site.

 54. Can I make a recommendation? I believe youve obtained something great here. However exactly what should you included a set connect to a page that backs up what youre stating? Or possibly you could offer us one thing to take a look at, one thing that may connect exactly what youre stating to one thing concrete? Only a idea. Anyhow, in my language, there aren’t much excellent source like this.

 55. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 56. Hello there. I found your website by means of Google even as looking for a comparable topic, your site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 57. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 58. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 59. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 60. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 61. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 62. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 63. My wife and i got now fortunate Edward could round up his studies via the ideas he had from your blog. It’s not at all simplistic just to find yourself making a gift of solutions many people have been making money from. And we realize we need the website owner to thank because of that. The explanations you made, the straightforward website menu, the friendships you can make it possible to instill – it’s all spectacular, and it is leading our son in addition to our family believe that that subject matter is awesome, and that is tremendously serious. Thanks for the whole lot!

 64. Hey there. I discovered your website by means of Google whilst searching for a related subject, your website came up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 65. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 66. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 67. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 68. I simply desired to say thanks once more. I am not sure the things I would have created without the entire thoughts contributed by you concerning my industry. This was a very frightening circumstance in my position, but understanding the specialised manner you processed that forced me to jump with delight. Now i’m grateful for the information as well as hope you know what a powerful job you’re putting in teaching people all through a blog. Most probably you haven’t got to know any of us.

 69. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 70. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 71. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

 72. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 73. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 74. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 75. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 76. Hi there. I found your site by the use of Google whilst searching for a comparable matter, your site got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 77. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 78. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 79. Hi there. I found your website by way of Google at the same time as searching for a related matter, your web site got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 80. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 81. I not to mention my friends appeared to be digesting the good recommendations on your site then unexpectedly I had a terrible suspicion I never expressed respect to the site owner for those tips. The women are already for that reason joyful to read them and have in effect absolutely been having fun with these things. Thank you for getting well thoughtful and also for considering some high-quality subjects millions of individuals are really desirous to understand about. My very own honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

 82. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 83. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 84. Hi there. I found your blog by the use of Google at the same time as looking for a similar matter, your website came up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 85. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 86. I have been browsing online greater than three hours as of late, but I never discovered any interesting article like yours. It’s pretty value sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the web can be much more helpful than ever before. “When the heart speaks, the mind finds it indecent to object.” by Milan Kundera.

 87. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 88. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 89. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 90. Hello there. I discovered your web site by way of Google while searching for a related topic, your web site got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 91. I wanted to write you that tiny observation to thank you very much the moment again for those pleasing strategies you’ve shared here. It was certainly seriously open-handed of people like you to make freely all that a number of us would’ve marketed as an e-book to end up making some bucks for their own end, even more so considering that you might have done it if you ever wanted. These solutions as well acted to provide a fantastic way to fully grasp that many people have similar passion similar to my very own to realize way more with regards to this condition. I believe there are many more pleasurable periods up front for individuals who take a look at your blog.

 92. I’m really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A few of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any tips to help fix this issue?

 93. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 94. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 95. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really good posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Regards!

 96. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 97. Hey there. I discovered your website by means of Google at the same time as searching for a related matter, your web site got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 98. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 99. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 100. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 101. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 102. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 103. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 104. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 105. I precisely wanted to thank you so much once more. I’m not certain what I could possibly have tried without the entire tactics discussed by you regarding such field. It has been an absolute frightening problem for me personally, however , considering the very specialised technique you processed it made me to leap with contentment. I’m happier for the help as well as hope that you recognize what a powerful job you’re providing teaching others by way of a web site. Probably you’ve never come across all of us.

 106. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 107. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 108. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 109. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 110. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 111. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 112. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 113. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 114. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 115. Somebody necessarily lend a hand to make significantly posts I might state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to make this particular put up amazing. Magnificent job!

 116. I precisely wished to thank you very much again. I do not know the things that I could possibly have tried in the absence of the actual techniques shared by you directly on my question. Entirely was the depressing difficulty in my view, but finding out a well-written tactic you dealt with the issue took me to weep over happiness. I’m thankful for this advice as well as sincerely hope you really know what an amazing job you have been doing educating most people all through a web site. Most likely you have never met all of us.

 117. Hello there. I found your website via Google at the same time as looking for a similar subject, your site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 118. Great – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 119. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 120. Hi there. I found your website via Google at the same time as looking for a similar topic, your website got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 121. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 122. Hello there. I discovered your blog by way of Google even as searching for a comparable matter, your website came up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 123. I precisely had to thank you so much yet again. I do not know the things that I could possibly have worked on without the entire secrets shown by you over this question. Certainly was the difficult circumstance in my view, nevertheless taking a look at the skilled approach you treated that took me to leap with happiness. Now i’m happy for this guidance as well as hope you really know what an amazing job you are doing educating people today thru your web site. I am certain you’ve never met any of us.

 124. Hey there. I found your site by means of Google whilst looking for a related subject, your web site came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 125. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 126. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 127. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 128. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 129. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 130. It is the best time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or
  advice. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 131. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 132. Hello there. I discovered your web site via Google whilst searching for a similar subject, your web site got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 133. Hello there. I found your site by the use of Google at the same time as searching for a comparable matter, your web site got here up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 134. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 135. Hey there. I found your website by way of Google while looking for a related subject, your website got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 136. Hi there. I discovered your blog by way of Google while searching for a comparable matter, your web site got here up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 137. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 138. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website offered us with useful information to work on. You have performed an impressive process and our whole group will likely be thankful to you.

 139. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 140. Hello there. I found your website by the use of Google even as searching for a similar subject, your website came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 141. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 142. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 143. Thanks a lot for sharing this with all folks you really realize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my website =). We can have a link alternate contract among us!

 144. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 145. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 146. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 147. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 148. Hello, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, may check this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a large part of people will leave out your magnificent writing due to this problem.

 149. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 150. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 151. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 152. Hey there. I discovered your blog via Google whilst looking for a related matter, your web site came up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 153. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 154. Hello there. I found your website by means of Google even as searching for a comparable topic, your website came up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 155. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 156. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 157. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 158. What i don’t understood is if truth be told how you’re not actually much more smartly-liked than you may be now. You are so intelligent. You know therefore considerably relating to this topic, produced me in my view imagine it from a lot of numerous angles. Its like men and women aren’t involved except it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. Always handle it up!

 159. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

 160. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 161. Hey there. I found your web site by way of Google even as looking for a comparable subject, your web site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 162. A person essentially help to make seriously posts I would state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to make this particular put up amazing. Great activity!

 163. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 164. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 165. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 166. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 167. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 168. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 169. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly
  the same nearly very often inside case you shield this hike.

 170. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 171. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.